fbpx

『疣』、油脂粒定汗管瘤?4種最常見脫疣治療方法

『疣』、油脂粒定汗管瘤?4種最常見脫疣治療方法

『疣』油脂粒定汗管瘤?4種最常見脫疣治療方法

有時候我哋嘅皮膚會有一些粗糙、凸起的小肉粒,最常見出現於面同手腳,原來可能係『疣』作怪!究竟疣係咩嚟呢?又會唔會傳染呢?應該揀咩方法去治療呢?

三分鐘時間令你變成無「疣」達人!


『疣』究竟係咩嚟?

『疣』其實係一種香港好常見嘅皮膚問題,常見嘅疣種類包括普通疣、足底疣和扁平疣

疣通常都好細粒唔顯眼,而摸落去觸感好粗糙好硬,顔色同我地皮膚好相近。

其實疣嘅醫學名稱叫做人類乳突病毒(HPV)

而疣係俱有傳染性,不單止會人傳人、而且仲有機會持續擴散

通常生疣嘅途徑會係他人感染或環境衛生欠佳,例如係辦公室電腦、公共空間或共用私人物品等。

同時間免疫力較低嘅人士,亦係生「疣」嘅高危人士,最常見為產後孕婦濕疹患者 (有小朋友更須注意,因緊密接觸會非常容易傳染比身邊嘅人!)。

而且疣通常會喺我地嘅皮膚上擴散,令皮膚出現越來越多嘅疣。

參考連結【化妝達人也面對的問題】粉底也遮不住的小粒粒就是「疣」作怪!


凸出、粒粒… 一定係『疣』?

雖然「疣」唔會引致嚴重嘅疾病,但外觀上一定會有相當程度影響。

最擔心一定係『疣』生到眼、面、頸都凹凹凸凸,一發不可收拾!

而面上凸出嘅小肉粒係咪一定就係「疣」

其實類似疣嘅皮膚問題都有好多,要對症下藥,切忌「點錯相」!

參考連結: 【粒粒多到嚇親人】面部大掃除 電灼無痕脫疣護理


常見的「疣」鄰居 – 油脂粒、汗管瘤

正所謂人有相似,「疣」有相同,而油脂粒汗管瘤就非常容易被人混淆為「疣」,以下為簡單分辨方法:

  • 常見出現位置

疣 – 出現於面上不同的位置,普遍額頭 / 頸位置會比較多;

油脂粒 – 較常出現於面上T字位和眼下方等位置

汗管瘤 – 常出現於汗腺較多的位置如在眼皮下

  • 出現規則

油脂粒通常是對稱,如果左邊面有油脂粒,右邊面都會相應出現;

疣和汗管瘤則會不對稱出現。

  • 形狀比較

疣 – 通常是扁平的,稍為凸起;

油脂粒 – 圓鼓形的;

汗管瘤 – 半球形,而且並不會排出顆粒。

  • 常見呈現顏色

疣 – 會有不同的顏色:肉色、啡色和黑色;

油脂粒和汗管瘤 – 通常都是肉色。

  • 觸感分辦

疣 – 質感粗糙而且堅硬;

油脂粒 – 質感較軟,會有顆粒排出;

汗管瘤 – 質感較硬。

  • 特性

疣 – 具有傳染性,會在面上擴散甚至身體其他部位,亦有機會傳染他人;

油脂粒和汗管瘤 – 不具傳染性。


4種常見脫疣方法 – CO2激光、冷凍脫疣、手術脫疣及電灼脫疣

『疣』唔單會影響外觀,而且仲有傳染性,容易傳染比身邊人。

市面上有不同的脫疣方法,究竟應該點揀好?

以下我將會為大家介紹4種常見脫疣治療方法。

參考連結: 【無疣無慮】面上小粒粒隨時變爛面!最有效脫疣治療竟然係…

1. CO2激光脫疣

CO2激光是使用波長10600nm的激光進行治療,CO2激光容易被水份較高的皮膚吸收,皮膚吸收CO2激光後會轉成熱能,皮膚組織會因温度上升而氣化,達到脫疣治療的效用。

進行脫疣治療時需要戴眼罩,而近眼的部分因相對危險,所以眼部一般都不能進行激光脫疣治療。而且進行CO2激光療程時會有明顯的燒灼痛感,需要使用麻醉藥。同時康復時間較長,而且稍一不慎就有機會造成面上深淺大小不定的傷口 (繼而成為凹凸洞),不小心處理會容易造成疤痕,影響外觀。

2. 冷凍脫疣治療

冷凍脫疣治療係一種常見的物理性脫疣療法。冷凍脫疣會利用高達攝氏負196度的液態氮,當液態氮到達皮膚表面時,溫度大約是攝氏負20-50度。經過冷凍和回溫的循環,面上的疣會被凍傷,然而疣的細胞會壞死而脫落。

冷凍脫疣治療會引起疼痛感,過程中皮膚會感到刺痛和冰凍的感覺,冷凍治療停留的時間越久,疼痛感就會愈大。如疣的體積太少,冷凍脫疣的難度會提升,治療的位置機會出現水疱,附近的皮膚則有機會紅、腫、痛

3. 手術脫疣

手術脫疣則是將面上的疣利用切割技術徹底切除,而手術脫疣比較適合較大的疣。脫疣過程會先注射局部麻醉劑再進行切割。手術脫疣除了價格非常高昂,同時間風險亦較其他脫疣治療方法為高,康復時間較長,而且容易令面部於脫疣後留有疤痕

4. 電灼脫疣

電灼脫疣治療使用電針燒灼或是高頻電力。電灼的高頻電力、電針和皮膚組織接觸時會產生火花,利用高温將疣氣化和碳化,令疣徹底清除。電灼脫疣治療操作簡單,而且效用較快。但對施術者的治療技術要求較高。

有別於冷凍、CO2激光或手術脫疣,電灼脫疣相對上對患處的傷害較低,同時靈活性也較高,能針對處理高風險生疣患處,例如眼窩、眼皮、眼角等,而且康復時間較短,對日常生活影響較低

$388 10粒/ $688 一個部位無限脫

Inzpire電灼無痕脫疣護理

立刻體驗,無「疣」無慮

By |2020-10-27|Categories: 文章分享|『疣』、油脂粒定汗管瘤?4種最常見脫疣治療方法 已關閉迴響。